Hvad er Aromaterapi?

Oprettet d.

Hvad er Aromaterapi?


Aromaterapi er en alternativ medicinsk praksis, der bruger æteriske olier og aromaer til at fremme fysisk og følelsesmæssig velvære.

Skrevet af Henrik Ørstrup

 

Æteriske olier er koncentrerede ekstrakter af planter, der typisk opnås ved dampdestillation eller koldpresning af plantematerialer som blomster, blade, bark, rødder eller frugter.

I aromaterapi bruges æteriske olier til at stimulere sanserne, normalt ved indånding eller anvendelse på huden gennem massage eller bad. De kan også anvendes i aromalamper eller diffusere for at sprede duften i et rum.

Aromaterapi antages at virke ved at påvirke det limbiske system i hjernen, der er forbundet med følelser, hukommelse og stressrespons. Duftene siges at kunne påvirke humør, afslapning, energi, koncentration og generelt velbefindende.

Forskellige æteriske olier har forskellige egenskaber og siges at have forskellige virkninger på kroppen og sindet. For eksempel kan lavendelolie bruges til at fremme afslapning og søvn, pebermynteolie kan hjælpe med at lindre hovedpine og forbedre koncentrationen, og tea tree olie kan have antibakterielle egenskaber.

Det er vigtigt at bemærke, at aromaterapi normalt bruges som et supplement til konventionel medicinsk behandling og ikke som en erstatning herfor. Hvis du overvejer at bruge aromaterapi til sundhedsformål, er det altid bedst at konsultere en kvalificeret aromaterapeut eller sundhedspersonale for at få vejledning og sikre sikker anvendelse af æteriske olier.