Oplev en duftende graviditet og nyd en aromatisk fødselsoplevelse med olier.

Oprettet d.

Oplev en duftende graviditet og nyd en aromatisk fødselsoplevelse med olier.


Ni skønne måneder foran dig, sørg for at gøre dem behagelige, sunde og velduftende...

Skrevet af: Edyta Tecław

 

Graviditeten er en tid, hvor enhver kommende mor tager ekstraordinær vare på sig selv med barnets velbefindende i tankerne. Det er perioden, hvor kvinder opgiver alkohol og kaffe, stopper med at ryge, og de, der tidligere havde dårlige kostvaner, begynder at vælge de rigtige ingredienser til deres kost. Mange kommende mødre introducerer kosttilskud og skifter til en afbalanceret kost allerede før graviditetstesten bekræfter deres tilstand. Og det er godt! De næste 9 måneder skal udnyttes optimalt, især ved at tage vare på dig selv, for kun da kan du give din baby alt det nødvendige.

Det er også vigtigt at være opmærksom på rengøringsmidler, der på den ene side kan føre til sensitivitet hos den gravide mor og ofte forårsage kvalme på grund af kunstige dufte, og på den anden side udgøre en reel trussel mod det udviklende foster. Jeg vil gerne anbefale at erstatte husholdningskemikalierne med citronolie og bagepulver. Disse er meget effektive rengøringsmidler og samtidig sikre for din sundhed.

Mange gravide kvinder har en øget følsomhed over for forskellige lugte, især i køkkenet, og brugen af æterisk citronolie kan hjælpe med at neutralisere ubehagelige aromaer.

Gør dit køleskab rent med citronolie og sæt lidt citronolie i en lille skål for at opleve den friske og behagelige duft, hver gang du åbner det!

Desinficér skærebrætter med citronolie og brug citronolie som erstatning for skyllemiddel i opvaskemaskinen. Jeg garanterer dig, at glassene vil være skinnende rene og velduftende efter vask, samtidig med at du undgår indtagelse af skadelige rester fra syntetiske skyllemidler.

Satse på naturen! Tilføj et par dråber olie til at rengøre gulve. Du indånder dampene fra rengøringsmidler det meste af dagen, så det vil være meget sikrere at omgive dig med naturlige aromaer!

Prøv at hvile mere i denne periode. Tag et afslappende oliebad ved at blande 4 dråber lavendelolie med en teskefuld honning eller skummetmælk og hælde det i et lunkent bad. Lad dine ofte ømme ben slappe af. Hvis du ikke har et badekar, kan du i stedet blødgøre dine fødder i vand med olie (blandet med honning eller mælk).

Graviditeten er en tid, hvor vægtøgning, hævede ben og svage årer kan være udfordrende. For at forebygge åreknuder kan det være værd at bruge olier, der forbedrer cirkulationen, såsom geranium, lavendel, grapefrugt og lime (bemærk, at citrusolier kun bør anvendes om aftenen, da de kan forårsage misfarvning efter eksponering for sollys. Vælg blomsterduftende olier til dagtimerne om sommeren).

Det første trimester af graviditeten kan være en udfordrende tid for mange kvinder på grund af morgenkvalme. I sådanne tilfælde kan æteriske olier give stor lindring. Indånd duften direkte fra flasken, brug en aromadiffuser eller bær en aromaterapi-halskæde, der er gennemvædet med udvalgte olier. På den måde vil du være omgivet af duften hele dagen, både derhjemme, på arbejdet og under gåturen.

Pebermynte-, lime-, citron-, grapefrugt- og neroliolier vil give den største lindring.

En anden mulighed er at drysse dine valgte olier på en lavasten og placere den ved siden af sengen, så den subtilt frigiver aromaen i soveværelset.

En praktisk løsning kan også være en personlig lommeinhalator, hvor du kan dryppe æteriske olier og åbne den, når du føler dig dårlig. Den er lille nok til at passe i enhver håndtaske eller endda lomme. Brug den efter behov, når du oplever kvalme.

Over tid kan den voksende mave og bryster medføre strækmærker. Det er bedre at forebygge dem end at forsøge at mindske synligheden af allerede eksisterende strækmærker. Fra de tidlige dage af graviditeten kan du forsigtigt massere din hud på maven, lårene og brysterne. Forbered huden med en let massage med vildroseolie, hvor du blot tilsætter 10 dråber af dine valgte æteriske olier til 30 ml olie. Husk at fugte huden med hydrolat (rose- eller citronmelissevand) før du påfører olien for at sikre fugtighed og bevare den i længere tid.

Det er også vigtigt at massere dine bryster for at forberede dem på den intensive vækst og de forandringer, der sker under amning. Fortsæt massagen efter fødslen for at opretholde hudens fasthed, selv efter ammeperioden. Undgå syntetiske midler, da huden er mere følsom i denne periode, og du vil komme i kontakt med din baby. Massér brysterne med cirkulære bevægelser ved hjælp af en blanding af jojobaolie eller hybenolie. Hvis du ønsker at øge fastheden, kan det være værd at investere i stikkende pæreolie, der betragtes som en naturlig botox. Sats på æteriske olier som neroli, geranium, grapefrugt og lavendel (til 30 ml basisolie tilsættes op til 10 dråber æteriske olier).

Massage under graviditeten kan give afslapning til både krop og sind. Vælg de æteriske olier, du bedst kan lide, og hold massagen blid. Det er meget vigtigt, at du under denne tid vælger olier, som du nyder.

Husk, at smags- og lugtpræferencer ændrer sig under graviditeten på grund af ændrede hormoner. Hvis du finder blomsterdufte irriterende, så vælg i stedet citrusdufte!

Hvis du har problemer med at sove, anbefaler jeg blandingen "Colourful Dreams" eller vælg en af dens ingredienser som bergamot, lavendel eller mandarin. Disse olier vil berolige dig og hjælpe dig med at falde i søvn. Du kan sprede duften ved siden af din seng, lægge en lavasten på dit natbord eller tilføje et par dråber olie til din pude.

Hvis du oplever gentagne milde sammentrækninger i livmoderen i andet trimester af graviditeten, skal du være forsigtig og undgå stress. Sørg for at bevare en positiv indstilling og pas på dit humør. Du kan indånde mandarin, bergamot, appelsin, lime eller grapefrugtolie samt rose eller neroli for at hjælpe dig.

Cirka fire uger før den planlagte fødsel er det vigtigt at forberede mellemkødet til fødslen ved at elasticere vævene for at undgå behovet for indgreb. Massér basisolien (jeg anbefaler kæmpenatlys- eller jojobaolie) med geranium, damaskrosen og/eller salvieolie. Gentag massagen hver dag i cirka fem minutter.

Inden fødslen kan det være gavnligt at bruge olier, der stimulerer livmoderens muskler, såsom jasminolie, der øger effektiviteten af sammentrækninger, salvie, der styrker sammentrækningerne og hjælper med den naturlige fødselsproces, og ingefær, nelliker og kanel, der stimulerer cirkulation og veer. Bland disse olier med en vegetabilsk basisolie som jojoba, kokos eller hyben. Påfør blandingen på maven og ryggen eller lav en komprimering. Disse olier kan også spredes indendørs under fødslen, blandes med mælk, tilsættes til et lunkent bad eller inhaleres fra en personlig inhalator. Hvis du er bekymret for fødslen, oplever stress ved tanken om at være på hospitalet eller er bekymret for dit barn, er det vigtigt at passe på dine følelser. Tænd lavendel, mandarin, appelsin, geranium eller jasminolie i en diffuser for at berolige dig og forbedre dit humør.

Jo mere afslappet du er, desto lettere vil det være for dig at håndtere fødslen. I den anden fase af fødslen kan Damaskus-rosenolie være perfekt til at reducere smerte, og røgelse kan lindre spændinger.

Husk, at du kan blande forskellige olier sammen for at skabe en duftoplevelse, der bringer dig glæde!

Når det kommer til æteriske olier, er der visse olier, du bør undgå under graviditeten. Disse inkluderer anis, birk, cypres, nellike, isop, myrra, oregano, persille og vintergrøn.

I første trimester bør du undgå brugen af jasmin, salvie, nelliker, kanel og ingefær, da disse olier kan øge livmoderens sammentrækninger. Du kan dog bruge dem under fødslen, hvor de kan være gavnlige.

Det er vigtigt at konsultere din læge og jordemoder om brugen af æteriske olier under graviditet og fødsel.

Vi ønsker dig en behagelig og duftende graviditet samt en vidunderlig fødselsoplevelse.

 

Vær en sund og lykkelig mor!