• Fri fragt over 495,-
 • Hurtig levering 1-2 hverdage
 • Kvalitetsprodukter              

NAD+: Stamcellefornyelse og mitokondrieregenerering

Oprettet d.

NAD+: Stamcellefornyelse og mitokondrieregenerering

 

TV2 link til Snyd din alder  Link til udsendelsen "Snyd din alder"


NAD+ (nikotinamidadenindinukleotid) er en vigtig forbindelse, der findes i alle levende celler. Den spiller en central rolle i celleenergiproduktion, og forskning indikerer, at den gør meget mere end det. NAD+ bidrager til at forny eksisterende stamceller, reparere beskadiget DNA og forlænge levetiden.

Life Extension® modtager mange henvendelser vedrørende stamcelleinfusionsterapier, der tilbydes i både USA og andre lande. Vores nuværende forståelse, baseret på begrænsede menneskelige studier, tyder på, at infusioner af exosomer, som naturligt udskilles fra sunde stamceller, kan være fordelagtige.

Stamcelle-exosomer har regenerative egenskaber, som er nødvendige for at genoprette de funktionelle celler, der opretholder væv og organers levedygtighed. Et vigtigt aspekt ved exosombehandlinger er evnen til at forynge eksisterende stamcellepuljer ved at anvende metoder, mange allerede benytter. Disse inkluderer aktivering af AMPK og genoprettelse af ungdommelige niveauer af sirtuiner og NAD+.

Forøgelse af NAD+ viser sig at være en lovende metode til at forny eksisterende stamceller, forlænge levetiden og forebygge sygdom. En studie offentliggjort i juni 2019 demonstrerede, hvordan et NAD+-boostende supplement kaldet nikotinamidribosid øgede stamcellekolonierne med 75% i tarmen hos ældre mus. Andre studier fremhæver NAD+'s rolle i genoprettelse af døgnrytmer, som er afgørende for genoprettende søvn.

Aldersrelateret forringelse af søvn og fordøjelsesforstyrrelser påvirker negativt livskvaliteten og fremskynder degenerative processer hos ældre. En af de mest kritiske funktioner for NAD+ er DNA-reparation. Vores DNA udsættes dagligt for flere brud, som repareres af NAD+-afhængige enzymer. Med alderen falder NAD+-niveauerne.

En anden studie fra 2019 viste, at en beskeden dosis nikotinamid-ribosid øgede NAD+-niveauer med 51% hos overvægtige personer. Vi anbefaler forsigtighed med de fleste stamcelleinfusioner, indtil mere er kendt om deres sikkerhed og effektivitet. Nye data tyder på, at NAD+ forbedrer funktionaliteten af eksisterende stamceller og bidrager til genopbygningen af mitokondrier i celler over hele kroppen.

Hvad er NAD+?

Nikotinamidadenindinukleotid (NAD+) er en essentiel forbindelse, der findes i alle levende celler. Den spiller en nøglerolle i celleenergiproduktionen, men forskning indikerer, at dens funktioner strækker sig langt ud over dette.

NAD+ er afgørende for funktionen af hundredvis af forskellige proteiner i hver celle. Blandt de mest betydningsfulde proteiner, som kræver NAD+ for at fungere korrekt, er sirtuinerne. Disse proteiner fungerer som cellulære vogtere, der beskytter mod DNA-skader, som kan føre til mange aldersrelaterede sygdomme.

Sirtuinerne har vundet betydelig opmærksomhed som et centralt mål for anti-aging interventioner. Forskning, herunder flere dyreforsøg, har vist, at øget sirtuin-aktivitet er forbundet med længere levetid og en reduktion i aldersrelateret funktionstab.

Et nøglepunkt i forståelsen af NAD+ og aldring er, at NAD+-niveauer falder med alderen. Dette fald i NAD+ fører til reduceret aktivitet af sirtuiner. Derfor er strategier til at forøge NAD+-niveauer, såsom gennem kosttilskud eller andre interventioner, blevet foreslået som en måde at øge sirtuin-aktiviteten og potentielt bekæmpe aldringsprocessen. Ved at øge NAD+, kan man teoretisk støtte cellefunktioner, der er vigtige for sund aldring, såsom DNA-reparation og energiproduktion.


Her er nogle vigtige punkter at forstå baseret på den information, du har givet:

Yderligere levetidsfordele ved at øge NAD+ niveauer

 • Fremme af AMPK-aktivitet: AMPK er et enzym, der spiller en vigtig rolle i at regulere stofskiftet. Aktivering af AMPK kan hjælpe med at beskytte mod fedme og diabetes.
   
 • Modulering af p53: p53 er et tumorsuppressorgen, der spiller en afgørende rolle i reparation af beskadiget DNA og beskyttelse mod kræft.
   
 • Hæmning af NF-kB: NF-kB er et protein involveret i inflammation. Hæmning af dette protein kan reducere den kroniske inflammation forbundet med mange sygdomme og for tidlig aldring.
   
 • Hæmning af mTOR: mTOR er et molekylært kompleks, hvis unormale aktivering er forbundet med mange kroniske aldringssygdomme.
   

Bevarelse af stamceller ved aldring

 • Selvfornyelse af stamceller: Stamceller har evnen til at forny sig selv.
   
 • Differentiering til funktionelle celler: Stamceller kan differentiere til forskellige typer somatiske (vævs-)celler.
   
 • Fald i regenerativt potentiale: Selvom antallet af stamceller måske ikke falder betydeligt med alderen, reduceres deres regenerative potentiale.
   
 • Bidrag til aldersrelaterede tilstande: Ældre stamceller kan bidrage til udviklingen af aldersrelaterede tilstande.
   

Forbedring af stamcellernes foryngelse

 • Boost af cellulære AMPK-niveauer: Dette kan hjælpe med at forbedre stamcellernes funktioner.
   
 • Undertrykkelse af overskydende mTORC1: AMPK kan sænke aktiviteten af overskydende mTORC1, som er en del af mTOR-komplekset.
   
 • Genopfyldning af NAD+-niveauer i cellerne: At øge NAD+-niveauerne kan bidrage til forbedret stamcellefunktion.
   
 • Aktivering af sirtuiner-proteiner (med resveratrol): Sirtuiner spiller en vigtig rolle i cellernes sundhed og lang levetid.

Disse oplysninger indikerer, at forøgelse af NAD+ og regulering af relaterede molekylære veje kan være centrale strategier for at fremme sund aldring og forbedre stamcellefunktionen.

Nikotinamid ribosid (NR) og resveratrol fungerer tilsammen som en kraftfuld anti-aging duo ved at booste NAD+ niveauer og aktivere sirtuiner, hvilket forbedrer sundhed og potentielt forlænger livet.

Boosting NAD+ med Nikotinamid Ribosid

 • Nikotinamid ribosid kan effektivt øge NAD+-niveauer i kroppen. NAD+ er afgørende for mange cellulære processer, herunder reparation af DNA, energiproduktion og regulering af cellulær stress.
   
 • Lavere niveauer af NAD+ er blevet forbundet med aldringsrelaterede lidelser såsom søvnforstyrrelser, stofskifteproblemer, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kognitiv tilbagegang.
   
 • En oral dosis på 300 mg nikotinamid ribosid har vist sig at øge NAD+-niveauerne i røde blodlegemer med 51%. Denne forbindelse er også bemærkelsesværdigt absorberbar/biotilgængelig, når den indtages oralt.

Resveratrols Rolle

 • Resveratrol, en planteforbindelse fundet i røde druer, rødvin og andre mørkfarvede frugter, er kendt for at aktivere sirtuiner, som er proteiner kritiske for cellulær sundhed og lang levetid.
   
 • Sirtuiner kræver NAD+ for at fungere effektivt, hvilket betyder, at uden tilstrækkelige NAD+-niveauer, kan resveratrols evne til at aktivere disse proteiner være begrænset.

Samspillet mellem Nikotinamid Ribosid og Resveratrol

 • For at maksimere fordelene ved resveratrol er det nødvendigt at sikre tilstrækkelige NAD+-niveauer i cellerne. Her spiller nikotinamid ribosid en afgørende rolle ved at booste disse niveauer.
   
 • Kombinationen af nikotinamid ribosid for at forøge NAD+ og resveratrol for at aktivere sirtuiner kan maksimere den gavnlige effekt på sundhed og aldring, ligesom det at trykke på speederen i en bil med fuld benzintank frem for en tom.

Denne synergi mellem nikotinamid ribosid og resveratrol tyder på, at en kombineret tilgang til kosttilskud kan være særlig gavnlig for at støtte sund aldring og forebygge aldringsrelaterede lidelser.

Forskningen på NAD+ og nikotinamidribosid har afdækket to primære måder, hvorpå disse forbindelser forbedrer sundheden, specifikt ved at forny mitokondrier og stamceller.

Udskiftning og forbedring af mitokondriefunktion

 • Mitokondrier: Disse "kraftværker" i cellerne omdanner næringsstoffer som sukker og fedt til energi. Med aldring bliver mitokondrier dysfunktionelle, hvilket bidrager til mange sygdomme.
   
 • Sirtuiner og Mitokondrier: Sirtuiner spiller en rolle i at udskifte gamle og beskadigede mitokondrier med nye, hvilket hjælper med at forynge cellerne og forbedre deres stofskifte. Denne proces kræver NAD+, hvis niveauer falder med alderen.
   
 • Nikotinamid Ribosid: Supplering med nikotinamid ribosid kan hjælpe med at opretholde disse vitale cellulære funktioner ved at genopfylde NAD+-niveauer. Forskning har vist, at dette kan resultere i forbedret mitokondriefunktion, som forynget knoglemarvsceller, forbedret muskelfunktion, og mindsket leverbetændelse.
   

Foryngelse af stamceller

 • Stamcellers aldring: Med tiden bliver stamceller dysfunktionelle, hvilket fører til vævsforringelse og øget sygdomsrisiko.
   
 • Effekten af Nikotinamid Ribosid: Indtagelse af nikotinamid ribosid kan hjælpe med at forhindre denne proces. I dyreforsøg har nikotinamid ribosid forynget stamceller i muskler, hud og hjerne, hvilket resulterede i forlænget levetid for ældre mus.
   
 • Effekter på Tarmstamceller: Nikotinamid ribosid har også vist sig at øge antallet af stamcellekolonier i fordøjelseskanalen betydeligt, hvilket forbedrer evnen til at komme sig efter skader og har positive implikationer for ældre med fordøjelsesproblemer.

Disse resultater antyder, at forøgelse af NAD+ niveauer, specifikt gennem nikotinamid ribosid og muligvis i kombination med andre interventioner som resveratrol, kan være en effektiv strategi til at forbedre sundhed og muligvis forlænge levetiden ved at forynge både mitokondrier og stamceller. Begyndelsen af denne tilgang tidligt i livet kan potentielt medføre endnu mere markante sundhedsfordele.

Mange fordele ved NAD+

NAD+ har en række potentielle sundhedsmæssige fordele, der spænder over forskellige aspekter af velvære og aldring:

Levetid

 • Forskning på forskellige organismer, herunder gær og orme, har vist, at øgede NAD+-niveauer kan forlænge levetiden. Dette kan også gælde for pattedyr.
   
 • Sirtuiner, som er vigtige for levetid og beskyttelse mod sygdomme, kræver optimale NAD+-niveauer for at fungere effektivt.
   

Fysisk Ydeevne

 • Studier har vist, at nikotinamid ribosid kan forbedre muskelstyrke og reducere træthed efter træning hos ældre mænd.
   
 • Dette kan tilskrives en stigning i NADH, den reducerede form af NAD+, som hjælper med at reducere oxidativt stress.
   

Hjernens Sundhed

 • Forskning på musemodeller for Alzheimers sygdom har indikeret, at nikotinamid ribosid kan forbedre kognitive funktioner og reducere patologiske træk såsom amyloide plaques.
   

Fedme og Metaboliske Forstyrrelser

 • Sirtuiner, stimuleret af NAD+, kan forbedre stofskiftet og beskytte mod vægtøgning og type II diabetes.
   
 • I dyremodeller har nikotinamid ribosid forbedret stofskiftet og hjulpet med at kontrollere blodsukkerniveauet.
   

Kardiovaskulær Sundhed

 • Nikotinamid ribosid kan være gavnligt for kardiovaskulært helbred, specielt ved at reducere risikoen for hjertesvigt.
   
 • Forskning viser, at det beskytter organerne i det kardiovaskulære system og forbedrer vævsreaktionen på skader som dem, der opstår under et myokardieinfarkt.
   

Forbedret Søvn

 • NAD+ kan hjælpe med at genoprette normale søvn-/vågningscyklusser ved at stimulere sirtuiner, som SIRT1, der er vigtige for at regulere døgnrytmer.

Disse potentielle sundhedsmæssige fordele indikerer, at forøgelse af NAD+-niveauer gennem kosttilskud som nikotinamid ribosid kan være en effektiv strategi for at fremme overordnet sundhed og velvære, især i relation til aldring. Det er dog vigtigt at bemærke, at mens disse resultater er lovende, kan yderligere forskning være nødvendig for at bekræfte disse effekter hos mennesker.

Resumé af NAD+ og Dets Rolle i Sund Aldring

 • Essentiel Cellekomponent: NAD+ (nicotinamidadenindinukleotid) er afgørende for sund aldring og er nødvendig for hundredvis af processer i hver celle. Dette inkluderer aktiviteten af sirtuiner, som er proteiner forbundet med forlænget levetid og god helbredstilstand.
   
 • Alder og NAD+-Niveauer: Med alderen aftager både NAD+-niveauer og sirtuin-ekspression, hvilket fremskynder ældningsprocesser og øger risikoen for degenerative sygdomme.
   
 • Nikotinamid Ribosid: Denne forbindelse er kendt for at øge cellulære NAD+-niveauer og dermed øge aktiviteten af sirtuiner. Dette kan hjælpe med at vedligeholde mere ungdommelige NAD+-niveauer, hvilket kan bremse visse aspekter af biologisk aldring.
   
 • Fordele ved NAD+: NAD+ bidrager til forbedring af sundheden for stamceller, hvilket er afgørende for at erstatte døde og døende celler og opretholde funktionen af vitale væv. Dette hjælper ikke kun med at forlænge levetiden, men reducerer også risikoen for en række aldersrelaterede tilstande, såsom stofskiftesygdomme, fedme, hjerte-kar-sygdomme og kognitiv dysfunktion.

Kort sagt, NAD+ spiller en central rolle i cellernes sundhed og levetid, og vedligeholdelse af optimale NAD+-niveauer gennem kosttilskud som nikotinamid ribosid kan være en værdifuld del af et sundt aldringsprogram.

(Forfatter: Susan Goldschein)